Σταθμοί Επεξεργασίας Λυμάτων

ΣΕΛ Λάρνακας

Μέθοδοι επεξεργασίας των εισερχόμενων αστικών λυμάτων   

Τα ανεπεξέργαστα λύματα από το αποχετευτικό δίκτυο και εισέρχονται στο στάδιο προεπεξεργασίας (κτίριο 03). Σε περίπτωση που η εισερχόμενη ροή ξεπεράσει την υδραυλική δυναμικότητα του Σταθμού, τότε η περίσσεια υπερχειλίζει αυτόματα σε παρακείμενη στεγανή δεξαμενή εκτάκτου ανάγκης χωρητικότητας 8500 m3 (κτίριο 31). Για να επιστρέψουν στην προεπεξεργασία διοχετεύονται στο αντλιοστάσιο Washout (κτίριο 14). Το στάδιο προεπεξεργασίας διενεργείται σε κλειστό υπόστεγο (κτίριο 03) όπου αέρας του κλειστού χώρου εξαερίζεται συνεχώς μέσα από σε βιολογικό φίλτρο απόσμησης (κτίριο 19) για την απομάκρυνση των αέριων ρύπων. Εντός του κλειστού κτιρίου (Νο 3) λειτουργούν τρείς συμπαγείς μεταλλικές περίκλειστες και εξαεριζόμενες μονάδες απομάκρυνσης των στερεών με περιστρεφόμενα κόσκινα με διάμετρο οπών 3 mm για απομάκρυνση των στερεών, επιμήκη δεξαμενή εξάμμωσης και μηχανισμό απομάκρυνση λίπους. Τα κόσκινα εκπλένονται αυτόματα με ανακυκλωμένο νερό, τα εσχαρίσματα συμπιέζονται για να αποστραγγιστούν και μεταφέρονται με μηχανικούς κοχλίες σε μεταλλικά δοχεία. Το λίπος που απομακρύνεται από την διεργασία διοχετεύεται στο ρεύμα  των εσχαρισμάτων. Ο άμμος που καθιζάνει διοχετεύεται σε πλυντήριο άμμου και ο πλυμένος και στραγγισμένος άμμος καταλήγει σε μεταλλικό δοχείο. Τα απόνερα που παράγονται διοχετεύονται στο washout κτίριο Νο 14. Τα στεγανά μεταλλικά δοχεία με τα εσχαρίσματα και τα αμμώδη είναι τοποθετημένα εντός του κλειστού κτιρίου προεπεξεργασίας και  όταν γεμίσουν μεταφέρονται από αδειδοτημένο μεταφορέα στην ΟΕΔΑ Κόσιης για απόρριψη.

Στάδιο βιολογικής επεξεργασίας

Τα προεπεξεργασμένα λύματα διοχετεύονται στο στάδιο βιολογικής επεξεργασίας που αποτελείται από τρεις εν παραλλήλω ανοξικές δεξαμενές απονιτροποίησης, τρεις εν παραλλήλω αναερόβιες  δεξαμενές βιολογικής απομάκρυνσης του φωσφόρου (κτίριο 4) και τρεις εν παραλλήλω αερόβιες δεξαμενές βιολογικής επεξεργασίας(Κτίριο 05). Στην είσοδο της βιολογικής επεξεργασίες υπάρχει σύστημα δοσομετρίας διαλύματος τριχλωριούχου σιδήρου  για χημική απομάκρυνση του φωσφόρου καθώς και σύστημα δοσομετρίας χημικής πηγής άνθρακα για βελτίωση της απονιτροποίησης (κτίριο 08). Τα στραγγίδια από την αερόβια επεξεργασία επιστρέφουν στο αντλιοστάσιο washout (κτίριο 14).

Στάδιο μεμβρανών (κτήριο 7)

Από τις δεξαμενές βιολογικής επεξεργασίας τα λύματα διοχετεύονται στις πέντε παράλληλες αεριζόμενες δεξαμενές, που η κάθε μία φέρει τρεις συμπαγείς μονάδες μεμβρανών, όπου το επεξεργασμένο λύμα διαχωρίζεται από τη βιολογική λάσπη υπό κενό και παράγεται το επεξεργασμένο ρεύμα Ε1. Τυχόν στραγγίδια επιστρέφουν στο αντλιοστάσιο washout (κτίριο Νο 14). Η βιολογική λάσπη υπερχειλίζει σε κοινό κανάλι εφοδιασμένο με αντλίες που επιστρέφουν τη βιολογική λάσπη στις δεξαμενές αερισμού και στις δεξαμενές απονιτροποίησης.

Επεξεργασία λάσπης (κτήριο 12)

Από το προαναφερθέν κανάλι απομακρύνεται επίσης ημερησίως  ποσότητα λάσπης σε δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης (κτίριο 11). Τυχόν απόνερα από τη δεξαμενή διοχετεύονται στο αντλιοστάσιο washout (κτίριο 14). Από τη δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης η λάσπη αντλείται σε δύο παραλλήλους μηχανικούς παχυντήρες, και στην συνέχεια σε φυγόκεντρικό μηχάνημα για αφύγρανση. Τόσο κατά την πάχυνση όσο και κατά την αφύγρανση τα παραγόμενα απόνερα καταλήγουν σε αντλιοστάσιο και από εκεί  διοχετεύονται στην βιολογική επεξεργασία. Η αφυγρασμένη λάσπη τοποθετείται σε θερμοκήπιο (κτίριο Νο 13) για  ηλιακή ξήρανση. Η διεργασία πάχυνσης και αφύγρανσης της λάσπης διενεργείται σε κλειστό υπόστεγο και ο αέρας εξαερίζεται μέσα από βιολογικό φίλτρο απόσμησης (κτίριο 20) για την απομάκρυνση των αέριων ρύπων. Η αποξηραμένη λάσπη διατίθεται στη γεωργία δύο φορές τον χρόνο ως εδαφοβελτιωτικό.

Στάδιο χλωρίωσης και διάθεσης του επεξεργασμένου νερού

Το παραγόμενο επεξεργασμένο λύμα οδεύει κατευθείαν στη δεξαμενή χλωρίωσης (κτίριο 16) από όπου διανέμεται μέσα από το κτίριο 34 ως ρεύμα Ε2 στους τελικούς χρήστες. Εναλλακτικά το ρεύμα Ε1 οδεύει στις δεξαμενές αποθήκευσης επεξεργασμένων λυμάτων από όπου αντλείται μέσω του αντλιοστασίου (κτίριο 15) προς τα φίλτρα άμμου (κτίριο 24), δεξαμενή χλωρίωσης  (κτίριο 23) και στην συνέχεια με το αντλιοστάσιο (κτίριο 34) στους τελικούς χρήστες ως ρεύμα επεξεργασμένων αποβλήτων Ε2. Οι τελικοί χρήστες χρησιμοποιούν το ανακυκλωμένο νερό Ε2 για άρδευση καλλιεργειών, δημόσιων κήπων και γηπέδων. Διαχειριστής του ανακυκλωμένου νερού είναι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Τα νερά απόπλυσης των φίλτρων διοχετεύονται στο washout (κτίριο 14). Τυχόν στερεά μεγάλου μεγέθους που μπορεί να υπάρχουν κατά την άντληση των λυμάτων από τις δεξαμενές αποβλήτων απομακρύνονται στο κτίριο 15 και καταλήγουν σε μεταλλικό δοχείο και μεταφέρονται στην ΟΕΔΑ Κόσιης.

Σχεδιαστικοί παράμετροι

Σχεδιαστικοί παράμετροι του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων. Από το 2016  έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί  η Β Φάση.

ΠαράμετροςUNITSPhase B (2027)Phase C (2047)
Ισοδύναμος Πληθυσμόςp.e.100,000122,000
Ροές
Μέση  ημερήσια ροήm3/d18,00021,960
m3/hr750915
Μέγιστη ημερήσια ροήm3/d27,00032,940
m3/hr1,1251,373
Μέγιστη  στιγμιαία ροήm3/hr2,5763,033
lt/sec714842
Εισερχόμενα φορτία
Βιολογικά Απαιτούμενο Οξυγόνοkg/d6,0007,320
mg/l333333
Αιωρούμενα Στερεά, SSkg/d6,0007,320
mg/l333333
Ολικό Άζωτο, TNkg/d1,3001,586
mg/l7272
Ολικό Φωσφόρο, TPkg/d350427
mg/l19.419.4

 

Ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας παράγει κατά μέσο όρο 2.500.000 κυβικά μέτρα ανακυκλωμένου νερού ετησίως. Η διαχείριση του ανακυκλωμένου νερού γίνεται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Ενδεικτικά το 70% της ποσότητας διατίθεται σε γεωργούς για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών ενώ το 30% διατίθεται για την άρδευση κήπων και χορτοτάπητα σε γήπεδα και αλλού.

Αίτηση για παροχή ανακυκλωμένου νερού

Η αίτηση για παροχή ανακυκλωμένου νερού μπορεί να γίνει μόνο στα κεντρικά γραφεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων στη Λευκωσία (τηλ. 22-609000).

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την τιμή πώλησης ανακυκλωμένου νερού, παρακαλώ πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο.

https://www.moa.gov.cy/moa/wdd/wdd.nsf/0/ca8af395a3b678bbc225822e002cdaf4/$FILE/Teli_48_2017_10_2020_Adrevsisi.pdf

Η βιολογική λάσπη είναι παράγωγο της επεξεργασίας λυμάτων.  Η παραγόμενη λάσπη υποβάλλεται σε επεξεργασία και αποξήρανση.  Περιέχει ιχνοστοιχεία που την καθιστούν φυσικό λίπασμα και καλό εδαφοβελτιωτικό.

Ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας παράγει ετησίως 1,000 τόνους λάσπης (με υγρασία 10%-20%).  Ολόκληρη η ποσότητα λάσπης διατίθεται σε γεωργούς της επαρχίας Λάρνακας.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βιολογικής λάσπης ελέγχονται τακτικά από το ΣΑΛ και το Τμήμα Γεωργίας και συνάδουν με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τους Κανονισμούς.  Για την τοποθέτηση λάσπης στα χωράφια ακολουθείται η ενδεδειγμένη διαδικασία με τη χρήση κοπροδιανομένα και άμεσο όργωμα.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας δέχεται αιτήσεις για παραχώρηση επεξεργασμένης βιολογικής λάσπης σε γεωργούς οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται από τα αναγκαία δικαιολογητικά και να φέρουν την έγκριση της οικείας τοπικής αρχής. Αιτήσεις  γίνονται δεκτές από 1η μέχρι 31 Ιανουαρίου κάθε έτος.

Παραχώρηση λάσπης από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας θα γίνεται μόνο κατόπιν αιτήσεως και εφόσον πληρούνται οι Απαιτήσεις για παραχώρηση λάσπης. Η παραχώρηση θα γίνεται με κατανομή της διαθέσιμης ποσότητας ανά γεωργό και προτεραιότητα θα έχουν γεωργοί που δεν παρέλαβαν λάσπη τα προηγούμενα έτη.

Έντυπα αιτήσεων μπορούν να ληφθούν είτε εδώ ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΛΑΣΠΗΣ είτε δια χειρός από το Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση om@eoal.org.cy ή δια χειρός στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας. Με την υποβολή αίτησης δίδεται Βεβαίωση Παραλαβής Αίτησης από τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λάρνακας.

Οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από τα αναγκαία δικαιολογητικά και να φέρουν την έγκριση της οικείας Τοπικής Αρχής.

Εκπρόθεσμες ή με ελλιπή στοιχεία αιτήσεις δεν θα γίνονται αποδεκτές.

Σχετικά Έντυπα

Επισκέψεις στο Σταθμό

Μπορείτε να μας επισκεφθείτε και να ξεναγηθείτε κατά τις εργάσιμες ώρες από 08:00 έως 13:00. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να αποστείλετε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση om@eoal.org.cy.
Κάθε χρόνο δεχόμαστε δεκάδες επισκέψεις από σχολεία και περιβαλλοντικές ομάδες. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 1 ώρα. Αρχικά γίνεται μια ενημέρωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του σταθμού για τη λειτουργία του σταθμού και ακολούθως ξενάγηση στις εγκαταστάσεις.

Αίτηση

ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Ο χώρος του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας, που είναι περιτριγυρισμένος από τις Αλυκές Λάρνακας είναι από μόνος του ένας όμορφος βιότοπος. Εδώ βρίσκουν χειμερινό καταφύγιο χιλιάδες αποδημητικά πουλιά.

Στο ξύλινο παρατηρητήριο που βρίσκεται κοντά στις δεξαμενές αποθήκευσης των επεξεργασμένων λυμάτων, μπορεί κάποιος να θαυμάσει, να παρακολουθήσει και να φωτογραφήσει τις λίμνες με τα πουλιά που τις επισκέπτονται ολόχρονα.  Αυτά τα πουλιά καταγράφονται τόσο από το Ταμείο Θύρας όσο και από το Σύλλογο Ορνιθολόγων.

Οι λίμνες οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης πολλών πτηνοπαρατηρητών, προσελκύουν όλο το χρόνο πάρα πολλά είδη υδρόβιας πτηνοπανίδας όπως καραπαττάδες, πρασινοκέφαλη πάπια, πελλοκατερίνες, καλαμοκαννάδες, φλαμίγκος κ.α.

Τα συνήθη πουλιά που μας επισκέπτονται είναι φλαμίγκος, πάπιες, πελεκάνοι και ερωδιοί.

ΣΕΛ Αθηένου
ΣΕΛ Αγγλισίδων
ΣΕΛ Αγίων Βαβατσινιάς