Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λάρνακας (ΕΟΑΛ), επενδύοντας στην καινοτομία και στις έξυπνες τεχνολογίες, προχωρεί στην υλοποίηση του έργου «Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος λήψης αποφάσεων που θα βασίζεται στην τεχνολογία Ψηφιακών Διδύμων». Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντάσσεται στην Παρέμβαση C2.3-I4- Υιοθέτηση έξυπνων τεχνολογιών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ΕΟΑΛ (Δίκτυο Ύδρευσης), και έχει προϋπολογισμό €250.000.
Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου και έχει διάρκεια 36 μηνών, με ημερομηνία έναρξης τον Μάιο του 2023.
Το αποτέλεσμα του έργου είναι η ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού εργαλείου αποτύπωσης των δικτύων ύδρευσης των περιοχών Λάρνακας, Αραδίππου και Λιβαδιών, του Zenon Drinking Water Digital Twin (Zenon DWDT).
Η πλατφόρμα Zenon DWDT:
- Χρησιμοποιεί υδραυλικά και ποιοτικά μοντέλα σε συνδυασμό με δεδομένα από αισθητήρες, για να υπολογίζει σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση του δικτύου. Τα δεδομένα προέρχονται από το υφιστάμενο σύστημα τηλεμετρίας του Οργανισμού, καθώς και από αισθητήρες IοΤ (Internet of Things) που εγκαθίστανται αυτή την περίοδο και περιλαμβάνουν έξυπνους μετρητές, καθώς και αισθητήρες πίεσης και ποιότητας.
- Εντοπίζει σχεδόν άμεσα πιθανές βλάβες στο δίκτυο, με έμφαση στην ανίχνευση αλλαγών στην ποιότητα νερού και τον εντοπισμό διαρροών
- Ενημερώνει αυτόματα τους μηχανικούς με ειδοποιήσεις για ενδεχόμενες βλάβες ή παρεκκλίσεις.
Επιπλέον η πλατφόρμα Zenon DWDT υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα πιο κάτω ερωτήματα:
- Ποιοι καταναλωτές επηρεάζονται από μια προσωρινή διακοπή για επισκευή;
- Πώς αλλάζουν οι πιέσεις με τη διασύνδεση δύο ζωνών διαχείρισης πίεσης;
- Πού βρίσκεται η πιθανή πηγή ενός προβλήματος ποιότητας νερού;
- Πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε τις βαλβίδες πίεσης για να ελαχιστοποιήσουμε τις διαρροές;
- Ποιοι σωλήνες έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο βλάβης
Επιπρόσθετα, το σύστημα θα μπορεί να κάνει προβλέψεις σχετικά με το πώς θα επηρεαστούν η πίεση και η ποιότητα του νερού στους καταναλωτές του υφιστάμενου δικτύου και θα προτείνει λύσεις για την αποφυγή προβλημάτων, μέσω της εγκατάστασης έξυπνων εφαρμογών (Smart Water Apps).
Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο ΕΟΑ Λάρνακας κάνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων, ενισχύοντας την ασφάλεια, την αποδοτικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών ύδρευσης που προσφέρει στους κατοίκους της Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας.